ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ (Π)

0 προβολές

votanaΠαπαρουνόσπορος

Περιγραφή : Είναι ο σπόρος που βγαίνει από το γνωστό φυτό της παπαρούνας. Είναι πλούσιος σε λιπαρά και έχει κατασταλτικές ιδιότητες. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Διατηρεί μερικά χαρακτηριστικά του λουλουδιού από το οποίο προέρχεται όπως ότι είναι ήπιο υπνωτικό. Είναι επίσης μαλακτικό, αντιβηχικό, σπασμολυτικό και χρησιμοποιείται ενάντια της υπερδιέγερσης.

Παρθενούλι (βασκαντήρα)
Το παρθενούλι, μέλος της οικογένειας των αστήρων, προέρχεται από ένα θαμνώδες πολυετές φυτό που ενδημεί στη Μικρά Ασία. Η χρήση του ως βοτανική θεραπεία τοποθετείται στους αρχαίους χρόνους. Χρησιμοποιούμενα μέρη : φύλλα.Δράσεις : Πρόληψη ημικρανιών, ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δοσολογία : -φύλλα – 50-114 mg Κονιορτοποιημένων φύλλων καθημερινά, -φύλλα – 50-250 mg ή 2-3 αποξηραμένα φύλλα (περίπου 60 mg) -κάψουλες – 76 mg αποξηραμένων φύλλων σε κάψουλες με 70-86 αποξηραμένα τεμαχισμένα φύλλα, μια φορά την ημέρα, λήψη από το στόμα. Πιθανές παρενέργειες :φλεγμονή και εξέλκωση στόματος, πρήξιμο χειλιών, απώλεια γεύσης, εξάνθημα, αυξημένος καρδιακός παλμός, δυσπεψία, ναυτία, αερισμός, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός, καύσος, στερητικά συμπτώματα, ανησυχία, κόπωση, μυϊκή δυσκαμψία και αρθραλγία. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεια υπέρ της χρήσης του.

Πασιφλόρα

Περιγραφή : Εύρωστο φυλλοβόλο είδος ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Έχει μεγάλα άνθη με απαλό μπλέ μοβ χρώμα. Κίτρινους πορτοκαλί καρπούς, σαν μικρά αυγά, που δεν τρώγονται. Έχει λευκά άνθη με μπλε στήμονες διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα οποία μοιάζουν με ρολόι. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος, στην αϋπνία και στην δυσεντερία.

Πεντάνευρο

Περιγραφή : Είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 50 εκατοστά. Έχει ανθοφόρο βλαστό, όρθιο. Τα φύλλα είναι αυγοειδή, με μεγάλο μίσχο, πολλά μαζί σχηματίζουν στη βάση του φυτού ρόδακα. Τα άνθη είναι μικρά, σε ακραίους στάχεις. H άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Οι ανθόφοροι βλαστοί και κυρίως τα φύλλα θεωρούνται διουριτικά, υποτασικά, επουλωτικά, καθαρτικά, μαλακτικά, αιμοστατικά, αντιδυσεντερικά, και αποχρεμπτικά. Τα σπέρματα θεωρούνται καθαρτικά ιδίως για χρόνια δυσκοιλιότητα. Χρήση : Ως έγχυμα 1-3 φορές την ημέρα βοηθά στις παθήσεις του αναπνευστικού και το κρυολόγημα. Ως αφέψημα βοηθά στην πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη. Μπορούμε να βάλουμε λίγα φύλλα μέσα στα παπούτσια μας προς αποφυγή φουσκαλών ή να φτιάξουμε αλοιφή και να την χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα νυκτός.

Πεύκο
Χρησιμοποιούμενα Μέρη : – Αποξηραμένα τα ανοιξιάτικα βλαστάρια – Η ρητίνη – Το αιθέριο έλαιο. Δράση : – Βρογχικό κυττάρου – Βράζουμε τα αποξηραμένα βλαστάρια και πίνουμε. – Κρυολόγημα – Βράζουμε φρέσκα βλαστάρια και εισπνέουμε τους ατμούς. – Πληγές που αργούν να επουλωθούν – Βράζουμε μια χούφτα φρέσκα βλαστάρια σε 2 λίτρα νερό και πλένουμε την πληγή.

Πικρόξυλο

Περιγραφή : Το πικρόξυλο είναι πικρό και ανήκει στο γένος των Quassia. Είναι ένας θάμνος ή σπάνια ένα μικρό δέντρο, που φτάνει τα 3 μ ύψος (σπάνια 8 μ). Τα φύλλα είναι 15-25 εκατ. μακριά και φτερωτά. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Είναι εξαιρετικό κατά του σακχαροδιαβήτη και της χοληστερίνης. Επίσης βοηθά στην δυσκοιλιότητα και στην δυσπεψία.

Πιπερόριζα-1 Ginger

Περιγραφή : Το Ginger ανήκει στην οικογένεια των φυτών Zingiberaceae και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Με βάση την Πιπερόριζα φτιάχνεται το παραδοσιακό αναψυκτικό της Κέρκυρας η Τζιντζιμπύρα (ginger – beer) – Το σήμα κατατεθέν των Επτανήσιων από την εποχή των Εγγλέζων, σήμερα φτιάχνεται μόνο στη Κέρκυρα. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Χρήση : Για δυσπεψία και ναυτία φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη βάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.

Πιπερόριζα-2 Ginger
Το ginger, μέλος της οικογένειας Zingiberaceae, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Ινδιών από το 1500. Χρησιμοποιούμενα μέρη: -το ρίζωμα -ο μίσχος Δράση: -Χημειοθεραπεία – κατά της επαγόμενης ναυτίας! -Εγκυμοσύνη – κατά της επαγόμενης ναυτίας και εμετού! -κατά της ναυτίας -κατά της μετεγχειρητικής ναυτίας και εμετου -κατά των ρευματικών παθήσεων Δοσολογία: -Ως κάψουλες, δισκία ή σκόνη, 1-4 g ανά ημέρα σε μικρότερες δόσεις, από το στόμα. Πιθανές παρενέργειες : αιμορραγία, εξάνθημα, άσχημη γεύση στο στόμα, ερυγή, μετεωρισμός, αέρια, απόφραξη εντέρου, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, καούρα, ναυτία, μειωμένα επίπεδα σακχάρου. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεια υπερ της χρήσης της.

Πριμουλέλαιο
Το πριμουλέλαιο, μέλος της οικογένειας Onagraceae, περειέχει το γ-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο ω-6 λιπαρό οξύ το οποίο θεωρείται δραστική ουσία. Χρησιμοποιούμενα μέρη: -πριμουλέλαιο ως παρασκεύασμα από φυτά της οικογένειας Onagraceae. Δράση: -Ικανοποιητικά επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του για έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα -κατά του καρκίνου του μαστού -κατά της μασταλγίας (έχει επισήμως εγκριθεί για τη θεραπεία της σε αρκετές χώρες) -κατά του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης -κατά της παχυσαρκείας -κατά της προεκλαμψίας -ικανοποιητικά επιστημονικά στοιχεία κατά της χρήσης του για το άσθμα, το σύνδρομο ελλειματικής προσοχής, τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, την ψωρίαση και τη σχιζοφρένεια. Δοσολογία: -3 g καθημερινά από το στόμα, διαιρεμένα σε αρκετές μικρότερες δόσεις. Η μέγιστη ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,5 g ανά κιλό σωματικού βάρους (για παιδιά). Πιθανές παρενέργειες: -πονοκέφαλος, κοιλιακός πόνος, ναυτία, μειωμένη πίεση, υδαρή κόπρανα. Υπάρχουν επιστημονικα στοιχεία υπερ της χρήσης του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS