ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

15 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

1,629 προβολές

dialimatiki15 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.
Η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ είναι μια δίαιτα που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στον διατροφικό κόσμο τα τελευταία χρόνια. Η λέξη νηστεία (fasting) που εμπεριέχεται στην ονομασία αυτής της διατροφής μπορεί να φοβίζει τον περισσότερο κόσμο όταν την πρωτακούει, αλλά πρόκειται μόνο για μια προσωρινή αποχή μερικών ωρών από το φαγητό κάθε ημέρα.

Δυστυχώς ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία η οποία μας έχει κάνει να φοβόμαστε να μείνουμε λίγες ώρες παραπάνω με άδειο στομάχι, λες και αν παραλείψουμε ένα γεύμα θα κάψουμε τους μυς μας ή ο μεταβολισμός μας θα καταστραφεί, κάτι που δεν συναίβει ούτε στα αρχαία χρόνια όπου ο άνθρωπος ήταν αναγκασμένος να κυνηγά για να βρεί τροφή και παρέμενε για μεγάλο διάστημα άσιτος μέχρι να βρεθεί τροφή.

Μην φοβάστε, οι μύες σας δεν κινδυνεύουν, καθώς απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών χωρίς να καταναλώσετε τίποτα προτού το σώμα σας αρχίσει να “καίει” μυς. Μέχρι τότε, υπάρχει αρκετό γλυκογόνο αποθηκευμένο στο συκώτι σας για να τροφοδοτήσει τις καθημερινές σας λειτουργίες.

Η διαλειμματική νηστεία χωρίζει την ημέρα σας σε δύο φάσεις, την φάση κατανάλωσης (ή παράθυρο σίτισης) και την φάση της νηστείας. Τα επικρατέστερα μοντέλα διαλειμματικής νηστείας είναι το 16:8, το 18:6 και το 20:4.

Φάση κατανάλωσης : Αυτή η φάση διαρκεί απο 4 εώς 8 ώρες ανάλογα ποιό μοντέλο διαλειμματικής νηστείας θα επιλέξετε και είστε ελεύθεροι να καταναλώσετε όλες τις ημερήσιες θερμίδες των γευμάτων σας εντός των ωρών του παραθύρου σίτισης που επιλέξατε.

Φάση νηστείας : Αυτή η φάση διαρκεί απο 16 εώς 20 ώρες ανάλογα ποιό μοντέλο διαλειμματικής νηστείας θα επιλέξετε εκ των οποίων οι περισσότερες ώρες θα αποτελούνται από τον βραδινό σας ύπνο. Στην φάση αυτή δεν επιτρέπετε να τρώτε τίποτα που να έχει θερμίδες εκτός από αθέρμιδα ροφήματα π.χ. νερό, καφέ ή τσαι χωρίς ζαχαρη ή μέλι. Είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε καλά σε αυτή την φάση πίνοντας αρκετό νερό ή αθέρμιδα ροφήματα.

Τα 15 οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι :

1. Αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης.
Έχει αποδειχθεί, ότι μεγάλα διαστήματα αποχής από το φαγητό βελτιώνουν την ευαισθησία της ινσουλίνης. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Translational Research, η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με μείωση έως και 31% των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και μείωση 3-6% των επιπέδων του σακχάρου περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

2. Αυξάνει την καύση του λίπους.
Κατά τις ώρες της νηστείας, όπου τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης είναι χαμηλά ενεργοποιείται η διαδικασία της λιπόλυσης και το σώμα χρησιμοποιεί για ενέργεια το αποθηκευμένο λίπος σας, ενώ όταν τρώτε συχνά και μικρά γεύματα η καύση λίπους είναι μειωμένη εώς και ελάχιστη αν δεν προσέξετε και καταναλώσετε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε ποσότητα που να σηκώσει ψηλά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης το οποίο σημαίνει οτι καίτε ελάχιστο λίπος και περισσότερους υδατάνθρακες.

3. Επιταχύνει τον μεταβολισμό.
Ενώ η μακροχρόνια νηστεία κοιμίζει το μεταβολισμό, η διαλειμματιμή νηστεία, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον βασικό ρυθμό μεταβολισμού κατά 3,6-14%, βοηθώντας σας να κάψετε ακόμα περισσότερες θερμίδες.

4. Αυξάνει την αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει ή διατηρεί τον μυϊκό ιστό.
Έχει αποδειχθεί, ότι μεγάλα διαστήματα αποχής από το φαγητό αυξάνουν τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης η οποία προστατεύει τους μύες, μη αφήνοντάς την διάσπαση πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας (δεν θα κάψετε μύες!). Συγκεκριμένα τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης εκτοξεύονται εώς και 5 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό, πράγμα που έχει πολλαπλά οφέλη σε όσους θέλουν να χάσουν καθαρό λίπος αλλά και για όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ακόμη και σε ηλικίες άνω των 60!

5. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας αυξάνουν τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF, μιάς εγκεφαλικής ορμόνης που συμμετέχει στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων βελτιώνοντας έτσι την εγκεφαλική λειτουργία.

6. Βελτιώνει την μνήμη.
Συνέπεια της δημιουργίας νέων νευρώνων είναι η βελτιωση της μνήμης και φυσικά η απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

7. Η διαλειμματική νηστεία προκαλεί διάφορες διαδικασίες κυτταρικής επιδιόρθωσης.
Όταν δεν τρώμε για πολλές ώρες τα κύτταρα του σώματος ξεκινούν μια κυτταρική διαδικασία “αφαίρεσης αποβλήτων” που ονομάζεται αυτοφαγία. Στην αυτοφαγία τα κύτταρα διασπούν και μεταβολίζουν τις σπασμένες και δυσλειτουργικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου ενώ αποβάλουν επικίνδυνες τοξίνες από το εσωτερικό τους. Η αυξημένη λειτουργία της αυτοφαγίας μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της νόσου του Alzheimer.

8. Βελτιώνει την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
Η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου η οποία είναι υπερπολύτιμη για την υγεία μας και προσδιορίζει την υγεία μας στο μέλλον. Διότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την υγεία του εντέρου.

9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με την διαλειμματική νηστεία ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας την παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοκυττάρων και θωρακίζοντας τον οργανισμό εναντίoν των ιώσεων και των μολύνσεων.

10. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

11. Χαμηλότερα επίπεδα ολικής, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ολική, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

12. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
Η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές ωφέλιμες επιδράσεις στο μεταβολισμό που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Παρόλο που χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους, ελπιδοφόρα στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Υπάρχουν επίσης κάποιες αποδείξεις για τους ασθενείς με καρκίνο, που δείχνουν ότι η νηστεία μείωσε διάφορες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

13. Μειώνει το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή στο σώμα.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του οργανισμού στο οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, έναν άλλο βασικό παράγοντα για όλες τις κοινές ασθένειες.

14. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Επειδή η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τους δείκτες φλεγμονής, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη τα οποία είναι σοβαροί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων κατα συνέπεια βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία.

15. Καθυστερεί την γήρανση.
Δίνει στο σώμα την ευκαιρία να ξεκουραστεί υποστηρίζοντας την πολύ κρίσιμη ανάπλαση των κυττάρων και την αποτοξίνωσή τους ενισχύοντας έτσι την αντιοξείδωση του οργανισμού. Και τι σημαίνει αυτό; αντιγήρανση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS