Οι λιποτροπικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους αλλά όχι όλες. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι αναποτελεσματικές, άλλες αποτελεσματικές υπό προϋποθέσεις κι άλλες έχουν έντονη φαρμακευτική δράση, με αποτέλεσμα σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες για αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Παρακάτω περιγράφονται 20 γνωστές λιποτροπικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν ή να υποβοηθήσουν με κάποιες προϋποθέσεις στην μείωση του σωματικού λίπους.
1. Λεκιθίνη.
Η λεκιθίνη περιέχει μεγάλες ποσότητες των βιταμινών ινοσιτόλη και χολίνη που θεωρούνται απαραίτητες για το μεταβολισμό του λίπους και μπορεί να βοηθήσει στην «ρευστοποίηση» του λίπους και στην αύξηση της διούρησης. Σε μεγάλες όμως δόσεις αυξάνει τη θερμιδική πρόσληψη (45 θερμ./κουταλάκι), ενώ η χρόνια λήψη της έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
2. Χολίνη.
Η χολίνη είναι ένωση παρόμοια με αυτήν των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης, είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να λαμβάνουμε χολίνη και μέσω της διατροφής, καθώς έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ως δομικό στοιχείο των κυττάρων και στη διαδικασία μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια. Μια δίαιτα χαμηλή σε χολίνη εμποδίζει την ικανότητα του συκωτιού να επεξεργαστεί τα λίπη, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση του λίπους στον οργανισμό και κατά συνέπεια την αύξηση βάρους. Η χολίνη επίσης βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και της ομοκυστεΐνης, ουσιών των οποίων οι αυξημένοι δείκτες στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
3. Ινοσιτόλη
Η ινοσιτόλη δρα εξίσου ως λιποτροπικός παράγοντας, σε ηπιότερο ωστόσο βαθμό σε σχέση με τη χολίνη, βοηθώντας στη γαλακτωματοποίηση των λιπών. Η ινοσιτόλη συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στον οργανισμό ενώ σε συνδυασμό με τη χολίνη, προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση. Σαν αποτέλεσμα της θετικής της επίδρασης στο μεταβολισμό, η ινοσιτόλη χρησιμοποιείται από υπέρβαρους ανθρώπους στην απώλεια βάρους.
4. Καρνιτίνη.
Η L-Carnitine είναι ένα αμινοξύ με ισχυρή λιποδιαλυτική δράση το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη χρησιμοποίηση του υποστρώματος των λιπιδίων. Βοηθά στη μεταφορά των λιπαρών οξέων από τις λιποαποθήκες στα μιτοχόνδρια (εκεί όπου γίνονται όλες οι αερόβιες αντιδράσεις), στη μεταφορά των αμινοξέων στα μυϊκά κύτταρα, στην αύξηση της αντοχής και στη μυϊκή αποκατάσταση. Η λήψη της πρέπει να είναι διακοπτόμενη και περιοδική και να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα τη φορά. Αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης κρέατος (βασική πηγή καρνιτίνης), ευρείας κατανάλωσης άλλων μεμονωμένων αμινοξέων, σε ελκοπαθείς και σε περιπτώσεις υπότασης, αυξημένης νευρικότητας ή καρδιαγγειακών προβλημάτων.
5. Μεθιονίνη.
Η L-methionine είναι ένα αμινοξύ το οποίο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ινοσιτόλη, χολίνη, καρνιτίνη και Β6 φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του σωματικού λίπους εφόσον ακολουθείται υποθερμιδική δίαιτα. Αποτελεί ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία και για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνες C και Ε (αυξάνεται η αντιοξειδωτική της δράση) και βιταμίνη Β6 (καλύτερος μεταβολισμός λίπους).
6. Αργινίνη
Είναι ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, του ήπατος, των αρθρώσεων και του μυϊκού συστήματος. Η αργινίνη ρυθμίζει τις ορμόνες του οργανισμού και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην έχετε λιγούρες. Βοηθά ακόμη το σώμα να παράγει κρεατίνη, μια φυσική ουσία που συμβάλλει στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας. Αν σκεφτείτε ότι οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το λίπος, αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να σας ωφελήσει στο αδυνάτισμα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σωματικού λίπους και να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Είναι, επίσης, χρήσιμη στη μείωση της απορρόφησης του λίπους που λαμβάνεις από τη διατροφή σου.
7. Γλουταμίνη.
Είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην απομόνωση του λίπους που λαμβάνετε από τις τροφές και έτσι σας βοηθάει να χάσετε βάρος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη στον οργανισμό μας και, ως εκ τούτου, σας παρέχει ενέργεια και μπορεί να αυξήσει και την αθλητική απόδοση και σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων, γι’ αυτό και προτείνεται για απώλεια λίπους κυρίως σε άτομα που ασκούνται.
8. Ταυρίνη.
Η ταυρίνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα παιδικά γάλατα. Στην ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανορεξίας και ελαφρών καρδιακών προβλημάτων. Δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική του χορήγηση μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό του λίπους.
9. Βιταμίνη Β6.
Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) συμμετέχει σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις, στο μεταβολισμό όλων των θρεπτικών στοιχείων (και του λίπους), ρυθμίζει τη δράση της χοληστερίνης και σε μεγάλες ποσότητες έχει διουρητική ενέργεια. Η συμπληρωματική της χορήγηση πρέπει να είναι απολύτως εξατομικευμένη γιατί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί έντονη διούρηση, διάρροιες και αυξημένη νευρικότητα. Σε μέτριες δόσεις θεωρείται ασφαλής.
10. Βιταμίνη C
Σύμφωνα με νεότερες μελέτες, ο ρόλος της βιταμίνης C στο αδυνάτισμα μπορεί να είχε υποτιμηθεί, καθώς φαίνεται ότι εμπλέκεται ενεργά στη διαδικασία απώλειας βάρους. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, φάνηκε ότι όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C δεν είναι σε θέση να χάσουν λίπος τόσο αποτελεσματικά, σε σχέση με εκείνους που έχουν επαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.
11. Χρώμιο.
Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που σχετίζεται έμμεσα με την παραγωγή και δραστηριοποίηση της ινσουλίνης, βοηθά στον έλεγχο της πείνας, στη μείωση του σωματικού βάρους, στην αύξηση του μεταβολισμού και στη διατήρηση του μυϊκού ιστού σε υποθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος. Σε συμπληρωματική του χορήγηση σε μεγάλες δόσεις είναι έντονα τοξικό.
12. Καφεΐνη.
Η χορήγηση καφεϊνούχων συμπληρωμάτων μειώνει την κόπωση, βελτιώνει το χρόνο αντίδρασης, αυξάνει την καύση λιπαρών οξέων και την ικανότητα για μυϊκή προσπάθεια που διαρκεί επί μακρό χρόνο. Συνίσταται με την προϋπόθεση ότι κάνετε αερόβια προπόνηση κι ότι ο οργανισμός σας δεν έχει συνηθίσει τις μεγάλες δόσεις καφέ ή καθαρής καφεΐνης. Το κακό είναι ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης αυξάνει τη διούρηση (αποβολή ηλεκτρολυτών, μείωση όγκου αίματος, μείωση αρτηριακής πίεσης, αύξηση κινδύνου αφυδάτωσης), προκαλεί στομαχικά προβλήματα στα ευαίσθητα άτομα και, σε μεγάλες δόσεις, αύξηση της νευρικότητας και ανωμαλίες στο ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς (ταχυκαρδία).
13. Γκουεράνα.
Η δράση της είναι ανάλογη, αλλά πολλαπλάσια, της καφεΐνης και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από ταχυκαρδίες, υψηλή πίεση ή είναι αλλεργικά στην καφεΐνη. Αναψυκτικά τα οποία περιέχουν γκουεράνα, θεωρούνται ασφαλή γιατί η περιεχόμενη ποσότητα καφεΐνης είναι μικρή.
14. Εφεδρίνη.
Η εφεδρίνη δρά όπως η αδρεναλίνη αλλά με πιο ήπιο τρόπο. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, αναστέλλουν την σωματική κόπωση, διεγείρουν την καύση λίπους και βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία. Η χρήση εφεδρίνης μπορεί να προκαλέσει εθισμό, αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας κατά την άσκηση, έντονη εφίδρωση, σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, κατάρρευση του νευρικού συστήματος και προβλήματα στα νεφρά, στα αγγεία και στην καρδιά.
15. Συνένζυμο Q10.
Είναι υπεύθυνο για μία σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται για την καύση του λίπους και οι οποίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία του. Η συμπληρωματική του χρήση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά όταν υπάρχει έλλειψή του, ομως σε περίπτωση κατάχρησης και υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας για μεγάλο
χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.
16. M.C.T. Μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια.
Η συμπληρωματική χορήγηση MCT οδηγεί τον οργανισμό σε μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενεργείας και προστατεύει από απώλεια του μυϊκού ιστού κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης, δίαιτας ή μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων. Τα MCT αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος (θερμογενετικό αποτέλεσμα), και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παχύσαρκα άτομα ή άτομα που ασκούνται κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή έχουν δυσανεξία στη θερμότητα.
17. CLA συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) αναφέρεται σε μια ομάδα των θρεπτικών ουσιών από το λινολεϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιαγγειακή προστασία, τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα, στο προφίλ των λιπιδίων και της σύνθεσης του σώματος. Οι έρευνες έδειξαν πως το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας. Και τα καλά του λινολεϊκού οξέος δεν σταματούν εδώ… Όχι μόνο τονώνει τους μύες, αλλά με αυτό τον τρόπο επιταχύνει τον μεταβολισμό! Επίσης βοηθάει τη γλυκόζη του αίματος να εισχωρήσει στα κύτταρα και την αποτρέπει από το να μετατραπεί σε λίπος. Το CLA δεν έχει τοξικές επιδράσεις, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι ανέφεραν στομαχικές διαταραχές, όταν πήραν πολύ υψηλές δόσεις.
18. Ανανάς σε μορφή συμπληρώματος.
Ο μίσχος του ανανά περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, τη βρωμελαΐνη η οποία έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Διασπά τις μεγάλου μεγέθους πρωτεΐνες, επιταχύνοντας έτσι τη χώνεψή τους και βοηθά στην αποβολή τους από τον οργανισμό (είναι ικανή να αφομοιώσει μέχρι και 1000 φορές το βάρος της σε πρωτεΐνες!).Είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους που συνδέεται με την κατακράτηση υγρών ή την κυτταρίτιδα. Διασπώντας τις πρωτεΐνες που «στηρίζουν» τους ιστούς με κυτταρίτιδα, βοηθάει την αποτοξίνωση, την κινητοποίηση και απομάκρυνση των λιπαρών στοιχείων από τις αποθήκες τους. Από την άλλη πλευρά, χάρη στην αντι-φλεγμονώδη δράση της, η βρωμελαΐνη συνήθως χρησιμοποιείται για να απορροφήσει τα εντοπισμένα οιδήματα, που βρίσκονται στις αποθήκες λίπους, στα κατάγματα, στα διαστρέμματα, στις εξαρθρώσεις, κλπ… Η βρωμελαΐνη εμποδίζει τέλος την αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα που προκαλείται από την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν σάκχαρα άμεσης καύσης (πάστες, κλπ…), και την αποθήκευσή τους υπό μορφή λιπαρών. Πρακτικά δεν έχουν αποτέλεσμα στην κινητοποίηση του λίπους.
19. Συμπληρώματα φυκιών.
Η χρήση φυκιών στις συνήθεις δόσεις είναι ασφαλής αλλά τα φύκια δεν μπορούν να σας αδυνατίσουν. Αντίθετα, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη κατακράτηση νερού λόγω του περιεχομένου τους σε αλάτι. Τα φύκια περιέχουν ιώδιο, ένα σημαντικό μέταλλο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Συμπληρωματική λήψη ιωδίου θεωρείται απαραίτητη μόνον όταν επιβάλλεται από ιατρικούς λόγους γιατί, αντιθέτως, μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή.
20. Διουρητικά βότανα.
Δεν συμμετέχουν στο μεταβολισμό του λίπους αλλά αυξάνουν την απέκκριση νερού διαμέσου των ούρων. Μπορούν να προκαλέσουν υποκαλιαιμία, αφυδάτωση, μείωση του όγκου του αίματος και προβλήματα στην καρδιά. Το «χάσιμο» βάρους που προκύπτει από την χρησιμοποίησή τους είναι προσωρινό κι οφείλεται στην αυξημένη αποβολή νερού.
LATEST E-MAGAZINES