ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

20 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ Ή ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

2 προβολές
Metabolic-rate

Ο Βασικός Μεταβολισμός Ηρεμίας είναι η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται από έναν οργανισμό, για την διατήρηση των βασικών λειτουργιών του σώματος. Αποτελεί την ενέργεια εκείνη που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιτελέσει βασικές του ανάγκες όπως η αναπνοή, ο μεταβολισμός των κυττάρων, η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, η δραστηριότητα του γαστρεντερικού συστήματος και των ενδοκρινών αδένων, καθώς επίσης και στην θερμορύθμιση του ανθρώπινου σώματος.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν το βασικό μεταβολισμό. Οι παράγοντες αυτοί είναι :

Το φύλο.
Οι άνδρες έχουν καλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες, καθώς έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος).

Η ηλικία.
Η ηλικία και ο βασικός μεταβολισμός αποτελούν ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Όσο νεότερος είναι ένας οργανισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βασικός μεταβολισμός του.

Η ανάπτυξη.
Όσο πιο κοντά στην ανάπτυξη βρίσκεται ένας οργανισμός, τόσο μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό εμφανίζει ,αφού προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του για την ανάπτυξη.

Το ύψος.
Τα άτομα με μεγαλύτερο ύψος έχουν εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας θερμότητας μέσω της εφίδρωσης. Για το λόγω αυτό και εμφανίζουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Το κλίμα.
Οι πληθυσμοί που κατοικούν σε ψυχρότερες περιοχές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες τιμές βασικού μεταβολισμού σε σχέση με εκείνους τους πληθυσμούς που ζουν σε θερμότερα κλίματα.

Η έκθεση σε υψηλές και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, καθώς το σώμα μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει τη φυσική του θερμοκρασία.

Το υψόμετρο.
Παρατηρείται αύξηση της αναπνευστικής συχνότητας η οποία συνεπάγεται και αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

Η σύσταση σώματος.
Ο βασικός μεταβολισμός εμφανίζει άμεση συσχέτιση με την σύσταση του ανθρώπινου σώματος σε μυϊκή μάζα, η οποία αποτελεί ένα ιστό μεταβολικά ενεργό. Αντίθετα, η λιπώδης μάζα χαρακτηρίζεται από μεταβολική αδράνεια.

Οι ασθένειες.
Ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας, παρατηρούνται μεταβολές στο βασικό μεταβολισμό. Π.χ. κατά τη διάρκεια μιας εμπύρετης λοίμωξης παρατηρείται αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

Το στρες.
Οι ορμόνες του στρες και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αδρεναλίνη, δείχνουν να αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.

Ο ύπνος.
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, καίνε λιγότερες θερμίδες. Η στέρηση ύπνου μειώνει το ποσό ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο το μεταβολισμό.

Η άσκηση.
Με τη συστηματική άσκηση και κάθε είδους σωματική δραστηριότητα, εκτός από τις θερμίδες που καίμε την ώρα της γυμναστικής, αυξάνουμε τη μυϊκή μάζα του σώματος, που με τη σειρά της επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό. Οι μύες καίνε 70 φορές περισσότερες θερμίδες από ό,τι τα λιποκύτταρα. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι μέτριας έντασης άσκηση αυξάνει το BMR για λίγα λεπτά έως και λίγες ώρες μετά το πέρας αυτής και μελέτες που υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή διαρκεί περισσότερο και φτάνει μέχρι και τις 24 ώρες.

Η αφυδάτωση.
Όλες οι κυτταρικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, εξαρτώνται από το νερό. Εάν είστε αφυδατωμένοι, καίτε έως και 2% λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Οι στερητικές δίαιτες.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες (αυτές που προβλέπουν την πρόσληψη λιγότερων των 1.200 θερμίδων για τις γυναίκες και των 1.400 θερμίδων για τους άνδρες ημερησίως) επιβραδύνουν τον μεταβολικό ρυθμό σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 30%. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως απειλή τις εξαντλητικές δίαιτες και θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς που ελαττώνουν τον ρυθμό των καύσεων, ώστε να αντισταθμιστεί η μειωμένη λήψη τροφής. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνουμε μικρά και τακτά γεύματα. Η ενεργοποίηση της πέψης ανά 3-4 ώρες προκαλεί την αύξηση των καύσεων κατά 10-20%, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Σε καταστάσεις νηστείας, ο οργανισμός προσπαθεί να συνηθίσει στις νέες συνθήκες διαβίωσης – έχοντας διαθέσιμη μικρότερη ποσότητα τροφής, οπότε και ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς. Ένας από αυτούς είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.
Οι ορμόνες αυτές χαρακτηρίζονται ως οι βασικοί ρυθμιστές του μεταβολικού ρυθμού ενός ανθρώπινου οργανισμού. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι σε καταστάσεις υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα παρατηρείται μείωση του βασικού μεταβολισμού μέχρι και 50%, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό, αυξάνεται η καρδιακή λειτουργία και οι σύνοδες λειτουργίες της καρδιάς με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας.

Έμμηνος ρύση.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας χάνετε αρκετό σίδηρο, ένα μέταλλο που συμβάλει στη μεταφορά του οξυγόνου στους μύες. Αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, τότε οι μύες δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο και ο μεταβολισμός πέφτει κατακόρυφα. Η λύση είναι να επιλέγετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς.

Εμμηνόπαυση.
Κατά την εμμηνόπαυση, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ταυτόχρονα συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας, να προκαλέσουν κατάθλιψη ή και κακό ύπνο. Έτσι, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, συχνά μπορεί να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος εάν δεν προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Η μείωση της πρόσληψης των θερμίδων σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ένα δραστικό μέτρο για όσες γυναίκες είναι στην εμμηνόπαυση.

Η καφείνη.
Η καφεΐνη θεωρείται ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 5-8% έως και 2 ώρες μετά τη λήψη της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εμπεριέχεται σε συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους. Καλό είναι, πάντως, να μην υπερβαίνουμε τα 3 φλιτζάνια ημερησίως.

Η νικοτίνη.
Άλλη μία ουσία με διεγερτική δράση είναι η νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι η διεγερτική ουσία που περιέχεται στο τσιγάρο και όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα έχουν πάρει κιλά (πολύ συχνό φαινόμενο). Αυτή η ουσία αυξάνει τον μεταβολισμό για λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή της. Η διάρκεια της αύξησης του μεταβολισμού εξαρτάται από την ταχύτητα που μεταβολίζει ο οργανισμός την διεγερτική ουσία.

Η λήψη φαρμάκων.

Τα αντικαταθλιπτικά, τα κορτικοστεροειδή, όπως η κορτιζόνη και η πρεδνιζόνη/πρεδνιζολόνη, η ινσουλίνη και οι σουλφονυλουρίες, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, έμμεσα ή άμεσα επιβραδίνουν το μεταβολισμό.

Ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών συμπλέγματος Β και μαγνησίου.
Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β έχουν βασικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και στο μεταβολισμό λιπών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων. Επίσης το μαγνήσιο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των μυών, καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος καθώς και του μεταβολισμού. Η ανεπαρκή πρόσληψή τους από διατροφικές πηγές επιδρά στη μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS