Η διαδικασία της μάσησης, είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντική και χρησιμεύει ως το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πέψης. Ο τρόπος που μασάτε, και η διάρκεια που μασάτε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας με τρόπους που πιθανόν δεν έχετε σκεφτεί.
7 λόγοι για να μασάτε το φαγητό σας σωστά
1. Απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών ουσιών και ενέργειας. Η μάσηση διασπά το φαγητό από μεγάλα σωματίδια σε μικρότερα σωματίδια και γίνεται πιο εύπεπτο. Αυτό καθιστά επίσης ευκολότερο για τα έντερό σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Institute of Food Technologists Annual Meeting and Food Expo στο Σικάγο έδειξε, ότι όταν οι συμμετέχοντες μάσησαν αμύγδαλα καλύτερα και περισσότερο αυτά απορροφήθηκαν πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Σε εκείνους που μάσησαν λιγότερο, δεν υπήρξε το ίδιο αποτέλεσμα διότι τα μεγαλύτερα σωματίδια που διέρχονται μέσα από το σώμα, ενώ παρέχουν μια πηγή καυσίμου κατά τη μεταφορά τους επίσης παρέχουν και κάποια ευκαιριακά βακτήρια και μύκητες. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Purdue Dr .Richard Mattes εξήγησε: “Το μέγεθος των σωματιδίων επηρεάζει την βιοπροσπελασιμότητα της ενέργειας του τροφίμου που καταναλώνεται. Όσο περισσότερο μπορείτε να μασήσετε, τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά θα χαθούν και τόσα περισσότερα θα διατηρηθούν στο σώμα.
2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση της τροφής που γίνεται σιγά-σιγά μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και, εν τέλει, να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους ή ακόμα και να χάσετε βάρος. Για παράδειγμα, το μάσημα των τροφών δύο φορές περισσότερες από αυτό που θα κάνατε κανονικά θα βοηθήσει άμεσα να ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας. Παίρνει χρόνο (συνήθως περίπου 20 λεπτά) στον εγκέφαλό σας να σηματοδοτήσει στο στομάχι σας ότι είστε πλήρεις, και αυτό μπορεί να το εξηγήσει μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν αίσθημα πληρότητας ήταν αυτοί που έτρωγαν αργά την τροφή τους. Επίσης κατέληξαν να καταναλώνουν περίπου 10 % λιγότερες θερμίδες όταν έτρωγαν με αργούς ρυθμούς, και μασούσαν πιο αργά, σε αντίθεση με όταν έτρωγαν με γρήγορους ρυθμούς.
3. Η σημασία του σάλιου για την πέψη. Το σάλιο περιέχει χωνευτικά ένζυμα, έτσι ώστε όσο πιο αργά εσείς μασάτε, τόσο περισσότερο χρόνο αυτά τα ένζυμα χρειάζονται για να κάνουν το φαγητό σας πιο εύπεπτο, κάνοντας την πέψη πιο εύκολη για το στομάχι και το λεπτό έντερο. Ένα από αυτά τα ένζυμα είναι η λιπάση, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των λιπών. Το σάλιο επίσης λιπαίνει το φαγητό έτσι είναι πιο εύκολη η κατάποση για τον οισοφάγο.
4. Ευκολότερη Πέψη. Η διαδικασία του μασήματος αναφέρεται στη διάσπαση του φαγητού σε μικρά κομμάτια, τα οποία υγροποιούνται μερικώς, πράγμα που βοηθάει ώστε να χωνέψετε πιο εύκολα. Η πέψη είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο για το σώμα, και απαιτεί πολλή ενέργεια. Το σωστό μάσημα επιτρέπει στο στομάχι σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να διασπάει πιο γρήγορα το φαγητό.
5. Είναι καλό για τα δόντια σας. Τα οστά που έχουν τα δόντια όταν μασάτε είναι σαν να προπονούνται , αυτό τα βοηθάει να παραμένουν ισχυρά. Το σάλιο που παράγεται, ενώ μασάτε είναι επίσης ευεργετικό, καθώς καθαρίζει τα σωματίδια των τροφίμων από το στόμα σας και πλένει τα βακτήρια με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη συσσώρευση πλάκας και τερηδόνας στα δόντια.
6. Λιγότερη Περίσσεια βακτηρίων στο έντερο. Όταν τα μεγάλα σωματίδια της τροφής που δεν είναι καλά μασημένη αρχίσουν να εισάγονται στο στομάχι σας, μπορεί να παραμείνουν αχώνευτα όταν εισέλθουν στο έντερο. Εκεί, τα βακτήρια θα αρχίσουν να τα διασπάνε, αυτό οδηγεί δυνητικά σε παραγωγή αερίων, φουσκώματος, διάρροιας, δυσκοιλιότητας, κοιλιακού άλγους, και άλλων πεπτικών προβλημάτων.
7. Απολαύστε την γεύση των τροφίμων σας. Αν βιάζεστε να φάτε το γεύμα χωρίς να το μασάτε σχεδόν καθόλου, δεν καταλαβαίνετε την πραγματική γεύση ή δεν απολαμβάνεται το φαγητό σας. Όταν παίρνετε το χρόνο σας για να φάτε μασάτε σωστά το φαγητό σας, μπορείτε να απολαύστε κάθε μπουκιά και πραγματικά να απολαύσετε όλες τις γεύσεις που έχει το φαγητό σας.
Πώς να μασάτε το φαγητό σας σωστά. Ο τρόπος που μασάει ο καθένας μας είναι μοναδικός. Θα πρέπει όμως να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια για να αλλάξετε τον τρόπο που μασάτε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με το επόμενο γεύμα σας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πόσες φορές θα πρέπει, ιδανικά, να μασάμε κάθε κομμάτι των τροφίμων. Στο Times της Ινδίας τόνισε πρόσφατα ο Horace Fletcher, γκουρού της υγείας και της διατροφής, ο οποίος ήταν διάσημος για το γεγονός ότι μασούσε κάθε μπουκιά 100 φορές πριν από την κατάποση και σε αυτό απέδωσε την καλή του υγεία, δύναμη και αντοχή.
=> Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί, το μάσημα ενός τροφίμου ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και την υφή του. Εδώ είναι ένας οδηγός για να εξασφαλιστεί ότι μασάτε με έναν τρόπο που θα υποστηρίξει την υγεία σας. Αρχίστε τρώγοντας μικρότερες μπουκιές (είναι πιο εύκολο να μασάτε μικρότερες μπουκιές)
=> Μασήστε αργά και σταθερά.
=> Μασήστε μέχρι η μπουκιά από τα τρόφιμα να είναι υγροποιημένη ή να χάσει όλη την υφή της.
=> Τελειώστε το μάσημα και την κατάποση εντελώς πριν τη λήψη άλλης μπουκιάς.
=> Να πίνετε υγρά αφού έχετε καταπιεί.
Οι κίνδυνοι του μασήματος χωρίς λόγο … Ενώ το μάσημα είναι απαραίτητο όταν τρώτε, το μάσημα όταν δεν τρώτε μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Όταν μασάτε τσίχλα, για παράδειγμα, στέλνετε στο σώμα σας φυσικά σήματα ότι τα τρόφιμα είναι έτοιμα να εισέλθουν στο σώμα σας. Ως εκ τούτου, τα ένζυμα και τα οξέα που ενεργοποιούνται όταν μασάτε τσίχλα κυκλοφορούν , αλλά χωρίς να μπορεί να χωνέψει φαγητό από όπου και αν προορίζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, υπερπαραγωγή του οξέος στο στομάχι, και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά να παράγονται επαρκείς εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος, όταν στην πραγματικότητα δεν τρώτε. Καλό είναι να αποφεύγετε τις τσίχλες, αλλά αν μασάτε τσίχλα, να το κάνετε μόνο περιστασιακά ή πριν από το γεύμα, έτσι ώστε η προκαλούμενη έκκριση γαστρικού οξέος και των πεπτικών ενζύμων μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετική.
Βιολέτα Τζεμολλάρι Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Πηγή : https://www.omorfizoi.gr/7-simantiki-logi-gia-na-masate-sosta-fagito-sas