ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ ή ΔΙΑΙΤΑ ΖΩΝΗΣ – ΚΡΙΤΙΚΗ

2,238 προβολές

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ ή ΔΙΑΙΤΑ ΖΩΝΗΣ – ΚΡΙΤΙΚΗ

Τι δίαιτα είναι : Η Δίατα της ζώνης είναι μία διάσημη και πολυδιαφημισμένη δίαιτα, ιδιαίτερα στην Αμερική, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 και έκτοτε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο εμπνευστής της, Dr. Barry Sears, που για 10 χρόνια υπήρξε ερευνητής του αμερικανικού ιδρύματος Μ.Ι.Τ. υποστηρίζει ότι για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να προσέξει την ποσοστιαία σύσταση της τροφής σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων του. Πρέπει όλα τα γεύματα της ημέρας να έχουν την ποσοστιαία αναλογία  40% σε υδατάνθρακες, 30% σε πρωτεΐνη και 30% σε λίπος. Η ισορροπημένη αυτή αναλογία των 3 μακροθρεπτικών στοιχείων, σε συνδιασμό με το μέτριο γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων, κρατάει τις 2 ορμόνες (την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη) που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην συσσώρευση ή στην καύση του λίπους σε μία ισορροπία που είναι ιδανική για να καίει ο οργανισμός μονίμως ως κύριο καύσιμο λίπος και όχι γλυκόζη. Ακόμα ένα βασικό χαρακτηριστικό της Δίαιτας Ζώνης, είναι η πρόσληψη συγκεκριμένων δόσεων Ω-3 λιπαρών, τα οποία ο ίδιος ο Dr. Barry Sears προωθεί μαζί με άλλα συμπληρώματα.

Τι υπόσχεται :

Απώλεια 500 εώς 750 γρ. καθαρού λίπους την εβδομάδα, ή 2 εως 3 κιλά καθαρού λίπους τον μήνα.

Μόνιμη απώλεια βάρους όσο την εφαρμόζετε.

Προφύλαξη από ασθένειες.

Άριστες βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις.

Αύξηση της σωματικής ευεξίας.

Αύξηση της πνευματικής διαύγειας.

Μέγιστες αθλητικές επιδόσεις.

Ποιοί διάσημοι την έχουν εφαρμόσει :

Πολλοί διάσημοι stars του Hollywood και παγκοσμίου φήμης πρωταθλητές που την έχουν εφαρμόσει έχουν διαπρέψει, όπως :

Jennifer Aniston,

Cindy Crawford,

Madonna,

Sandra Bullock,

Jennifer Lopez,

Demi Moore,

Bran Pit,

Winona Ryder,

Valentina Vezzali Ολυμπιονίκης Ξιφασκίας του 1996, 2000, 2004, 2008 & 2012.

Ο Ελληνοαμερικανός υπέρ-μαραθωνοδρόμος Dean Carneazes ο οποίος συμμετείχε σε 50 Μαραθώνιους που πραγματοποιήθηκαν σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε διάστημα 50 συνεχόμενων ημερών και έτρεξε σε συνολικά (50Χ42195m = 2109750m).

Τι συνιστά, ενθαρρύνει ή επιτρέπει :

Συνιστά την συχνή γευμάτιση με 5 ή 6 γεύματα την ημέρα,

συνιστά όλα τα γεύματα να έχουν αναλογία 30%-Π / 40%-Υ / 30%-Λ,

συνιστά όλα τα γεύματα να έχουν μέτριο γλυκαιμικό φορτίο,

συνιστά τις άλυπες πηγές πρωτεϊνών,

ενθαρρύνει την κατανάλωση πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά,

ενθαρρύνει την κατανάλωση πρωτεϊνών με καλά λιπαρά (ψάρια),

επιτρέπει την αραιή κατανάλωση μέτριων σε λιπαρά πηγών πρωτεινών,

επιτρέπει την αραιή κατανάλωση ολόπαχων πηγών πρωτεινών σε σνάκ των 100 θερμίδων.

συνιστά σε κάθε κύριο γεύμα τα πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν αντίστοιχα μέτριο και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο,

συνιστά την κατανάλωση φρούτων και ξηρών καρπών στα ενδιάμεσα σνάκ,

επιτρέπει την κατανάλωση αμυλούχων τροφών μέχρι το ποσοστό του 25% των συνολικών θερμίδων από υδατάνθρακες στα κύρια γεύματα και 100% των συνολικών θερμίδων από υδατάνθρακες σε σνάκ των 100 θερμίδων.

επιτρέπει την κατανάλωση ήπιων και ισορροπημένων γλυκών στην αναλογία 30%-Π / 40%-Υ / 30%-Λ, σε σνάκ των 100 ή 200 θερμίδων.

συνιστά την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών (από ελαιόλαδο & ξηρούς καρπούς),

συνιστά την κατανάλωση Ω-3 λιπαρών (από ψάρια και ιχθυέλαιο).

ενθαρύνει μια ήπια καθημερινή 45λεπτη άσκηση.

Τι απαγορεύει, αποθαρρύνει ή περιορίζει :

Απαγορεύει την παράλειψη γευμάτων.

Αποθαρρύνει την νηστεία δηλ. την αποχή από τις ζωικές πρωτεϊνες.

Απαγορεύει την κατανάλωση γευμάτων εκτός της αναλογίας 30%-Π / 40%-Υ / 30%-Λ

Απαγορεύει ή περιορίζει στο ελάχιστο τα γεύματα να έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο,

Απαγορεύει την κατανάλωση ολόπαχων πηγών πρωτεινών σε κύρια γεύματα.

Απαγορεύει την απουσία σαλάτας από τα κύρια γεύματα.

Περιορίζει την κατανάλωση αμυλούχων τροφών σε ποσοστό του 75% των συνολικών θερμίδων από υδατάνθρακες στα κύρια γεύματα.

Απαγορεύει την κατανάλωση γλυκών που δεν είναι ήπια και ισορροπημένα από μόνα τους ή δεν ισορροπούν με το κύριο γεύμα στην αναλογία 30%-Π / 40%-Υ / 30%-Λ.

Περιορίζει στο ελάχιστο την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Αποθαρρύνει την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Πλεονεκτήματα :

Αν τηρηθεί σωστά, την πρώτη εβδομάδα, χάνετε τουλάχιστον 2-4 κιλά μεικτά στο σύνολο. Τις επόμενες εβδομάδες χάνετε 500 γρ. εως 750 γρ. καθαρά από το αποθηκευμένο λίπος σας.

Επιτυνχάνει μεγαλύτερη απώλεια καθαρού λίπους, συγκεκριμένα 2 εως 3 κιλά καθαρού λίπους τον μήνα, έναντι ενός κιλού λίπους το μήνα που επιτυνχάνουν οι συνηθισμένες θερμιδοδίαιτες.

Εάν αναπροσαρμόζεται αναλόγως της υπάρχουσας καθαρής μυικής μάζας και του σωστού επιπέδου σωματικής δραστηριότητας η ποσότητα της τροφής, δεν σταματα το αδυνάτισμα, ούτε πέφτει σε πλατώ, είναι μόνιμο και αυτόματο.

Έχει αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα οποία βοηθούν να έχει το γεύμα ένα μέτριο γλυκαιμικό φορτίο.

Έχει αυξημένη κατανάλωση σε πηγές πρωτεϊνών με καθόλου ώς και ελάχιστο λίπος με αποτέλεσμα την αυξημένη προσθήκη των οφέλιμων μονοακόρεστων Ω-9 και πολυακόρεστων Ω-3 λιπαρών.

Είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδης διατροφή καθώς και αντιδιαβητική, αντικαρκινική, αντιυπερτασική, αντιαρρυθμική, αντικαταθλιπτική και ευεργετική για την καρδιά.

Εάν την τηρήσετε θα έχετε άριστες βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις.

Δεν υποχρεώνει σε άσκηση αλλά την ενθαρρύνει.

Επιτυνχάνει μέγιστες αθλητικές επιδόσεις για όσους ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό.

Μειονεκτήματα :

Περιορίζει σημαντικά τροφές πλούσιες σε άμυλο οι οποίες θεωρούνται οι νοστιμότερες τροφες που περιέχονται υδατάνθρακες και δύσκολα αποχωρίζονται πολλοί.

Απαγορεύει τα λιπαρά γεύματα π.χ. λαδερά, τα οποία όταν καταναλώνονται θα σας φέρουν πίσω στην μάχη με την καύση του αποθηκευμένου λίπους σας.

Σε σχέση με την μεσογειακή δίαιτα έχει την ίδια κατανάλωση πρωτεϊνών, μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων κατά 50%, μειωμένη κατανάλωση λιπαρών κατά 33% και μειωμένη πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων κατά 44%. Αυτό γίνεται γιατί έχει δικούς της τύπους υπολογισμού εντελώς διαφορετικούς από την μεσογειακή δίαιτα. Το αρνητικό με αυτές τις μειωμένες προσλήψεις είναι ότι είναι πάνω στις 2 ηδονές που έχει το φαγητό τα σάκχαρα και τα λιπαρά όταν αυτά μειώνονται πιο πολύ από τα συνηθισμένα επίπεδα μειώνεται και η νοστιμιά και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να ακολουθήσει κανείς για μακρύ χρονικό διάστημα μια τέτοια δίαιτα.

Περιορίζει σημαντικά τους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Χρειάζεται σε όλα τα γεύματα να διατηρήσετε την αναλογία 30/40/30 το οποίο δεν είναι όλες τις φορές εφικτό καθώς οι περισσότερες από τις ζωικές πρωτεϊνες που απαιτούνται δεν είναι φορητές σε χώρους εργασίας άνευ ψυγείου.

Είναι δύσκολο για όσους έχουν αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις και κάνουν συχνές επισκέψεις ή φιλοξενούνται, να ζητήσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους προσφέρουν για να ισορροπήσουν το γεύμα τους.

Δεν είναι δυνατόν να νηστεύει κάποιος, δηλαδή να απέχει από τις ζωικές πρωτεϊνες και να τηρεί την δίαιτα της ζώνης. Λύσεις με σκόνες σόγιας σαν κύρια πηγή πρωτείνης δεν είναι ανεκτές για 40 ήμερα νηστείας, πόσο μάλλον για μία ολόκληρη ζωή όπως συστήνεται στους αυστηρούς χορτοφάγους.

Απαντήσεις σε επικρίσεις διαιτολόγων :

► Είναι υποθερμιδική.

Πράγματι με την δίατα ζώνης καταναλώνετε περίπου 50% λιγότερες θερμίδες από ότι με την μεσογειακή δίαιτα, αλλά επειδή όλα τα γεύματα αυτά είναι ισορροπημένα περιέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεϊνης, μέτριους υδατάνθρακες μεγάλου όγκου, με αρκετές φυτικές ίνες που προέρχονται από τη σαλάτα και το φρούτο που υπάρχουν σε κάθε κύριο γεύμα, σε συνδιασμό με το μέτριο γλυκαιμικό φορτίο και τα καλά λιπαρά, όχι μόνο δεν πεινάει κανείς αλλα για κάποιους είναι και δύσκολο να φάνε τέτοιο όγκο τροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι θερμίδες που χρειάζονται για να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια παρέχονται από το αποθηκευμένο λίπος στο οποίο αποκτήθηκε πρόσβαση εξαιτίας της ιδανικής ισορροπίας των 2 ορμονών (ινσουλίνης και γλυκαγόνης) που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην συσσώρευση ή την καύση του λίπους.

► Προτείνει αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτείνης.

Μπορεί σαν ποσοστό το 30% να είναι διπλάσιο από το 15% που έχει η μεσογειακή δίαιτα αλλά σε γραμμάρια έχει την ίδια κατανάλωση πρωτεϊνών με την μεσογειακή δίαιτα, διότι έχει δικούς της τύπους υπολογισμού εντελώς διαφορετικούς από την μεσογειακή δίαιτα.

► Προτείνει μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και οδηγεί μακροπρόθεσμα σε κέτωση.

Το ποσοστό 40% των υδατανθράκων που δίνει η δίαιτα της ζώνης είναι αρκετό για να πάρει ο εγκέφαλος τα 100 – 150 γρ. γλυκόζης που χρειάζεται και να αποφευχθεί η κέτωση και με δεδομένο ότι οι μύς θα καίνε ως κύριο καύσιμο λίπος και όχι γλυκόζη εξαιτίας της ισορροπημένης αναλογίας των τριών μακροθρεπτικών και του μέτριου γλυκαιμικού φορτίου των γευμάτων της δίαιτας της ζώνης.

► Στερεί από τον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, και φυτικές ίνες, αφού περιορίζει κάποιες τροφές.

Ο περιορισμός των αμύλων δεν θα στερείσει από την διατροφή σας πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, και φυτικές ίνες, αφού υπάρχει αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και μάλιστα επειδή είναι ωμές τροφές με μεγάλα ποσοστά νερού μεταφέρουν την ενέργεια μαζί με τις ατόφιες βιταμίνες τους στο σώμα με ένα αργό και διαρκές ρυθμό με αποτέλεσμα να νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία.

Συμπέρασμα :

Είναι μια δίαιτα απόλυτα ισορροπημένη, πλήρης και υγιεινή που είναι μέτρια σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και μέτρια σε λίπος. Η ισορροπημένη αυτή αναλογία των 3 μακροθρεπτικών στοιχείων, σε συνδιασμό με το μέτριο γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων, κρατάει τις 2 ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην συσσώρευση ή στην καύση του λίπους σε μία ισορροπία που είναι ιδανική για να καίει ο οργανισμός μονίμως ως κύριο καύσιμο λίπος και όχι γλυκόζη. Οι μειωμένες κατά 50% περίπου θερμίδες της δίατας δεν συνεπάγονται πέινα και μειωμένη ενέργεια γιατί για την απαιτούμενη ενέργεια μας χρησιμοποιήται το αποθηκευμένο λίπος στο οποίο αποκτήθηκε 100% πρόσβαση εξαιτίας της ιδανικής ισορροπίας των 2 αυτών ορμονών (ινσουλίνης & γλυκαγόνης) και το οποίο αν υποθέσουμε ότι σε ένα παχύσαρκο άτομο είναι 30 kg τοτε είναι ισοδύναμο με 30000 γρ. X 9 θερμίδες = 270000 θερμίδες το οποίο είναι ικανό να μας δίνει ενέργεια για πάνω από 100 ημέρες! Απόδειξη ότι με αυτή την δίαιτα καίτε μόνο αποθηκευμένο λίπος και όχι γλυκόζη είναι αυτή η αίσθηση της ευεξίας που θα νιώσετε από τα πρώτα μόλις γεύματα και όχι μόνο αυτό αλλά και όσο φεύγει από πάνω σας αυτό το περιττό λίπος τόσο πλησιάζετε την άριστη υγεία και αυτό θα το δείτε εάν κάνετε βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις πρίν τελείωσει ο πρώτος μήνας εφαρμογής αυτής της δίατας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι υπομονή στην μειωμένη νοστιμιά εξαιτίας του περιορισμού συμπυκνωμένων σακχάρων (αμύλων) και ολόπαχων πρωτεϊνών γιατί όπως γνωρίζετε το νόστιμο και το υγιεινό δεν παν’ μαζί αυτά τα δυό!!! Αφού δίωξετε από πάνω σας αυτό το τοξικό λίπος μπορείτε μετά να κάνετε μια πιο ελαστικής μορφής διατροφή αποφεύγοντας απλά ότι είναι ανθυγιεινό και μην ξεπερνώντας τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες και έτσι θα κρατήσετε το ιδανικό βάρος που κερδίσατε με την δίαιτα αυτή. Να θυμάστε ότι οι όροι για να αδυνατίσει κάποιος σωστά είναι αρκετοί για να συντηρήσει όμως το βάρος που έχασε, είναι ένας να μην ξεπεράσει τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες. Επίσης διατροφή μπορεί να κάνετε για πάντα δίαιτα όμως μόνο όσο αντέχετε !

———————————————————————————————————————-

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ.

Στην διπλανή εικόνα βλέπετε πόσες θερμίδες έχει το κάθε block της δίατας της ζώνης, πόσες πρωτείνες, πόσους υδατάνθρακες και πόσα λιπαρά σε γραμμάρια. Το κάθε block είναι περίπου 100 θερμίδες (93,3 για την ακρίβεια), και είναι ισορροπημένο στην αναλογία 30%-Π / 40%-Υ / 30%-Λ. Εάν επιλέξετε μία πηγή πρωτεϊνης χωρίς καθόλου λίπος (0%) συμπληρώστε με 3 γρ. ελαιόλαδο ή 6 αμύγδαλα ή 6 ελιές. Εάν επιλέξετε μία πηγή πρωτεϊνης με χαμηλά λιπαρά (1%-5%) τότε συμπληρώστε με 1.5 γρ. ελαιόλαδο ή 3 αμύγδαλα ή 3 ελιές. Εάν επιλέξετε μία πηγή πρωτεϊνης με μέτρια λιπαρά (6%-15%) η ολόπαχα (>15%) τότε μην συμπληρώστε άλλα λιπαρά στο γεύμα. Με το παρακάτω calculator μπορείτε να υπολογίσετε πόσα blocks θα τρώτε ημερησίως. Για τους άνδρες πρέπει να εισάγετε το βάρος σας την περίμετρο της μέσης σας και την περίμετρο του καρπού σας. Για τις γυναίκες πρέπει να εισάγετε το ύψος σας, το βάρος σας, την περίμετρο των γοφών σας και την περίμετρο της μέσης σας. Θα σας βγάλει το ποσοστό του σωματικού σας λίπους, το σωματικό αυτό λίπος σε κίλα και την καθαρή μυική μαζα σε κίλα. Πιο κάτω πρέπει να επιλέξετε το επίπεδο της δραστηριότητας σας (αν έχετε μία συνηθησμένη δραστηριότητα επιλέξτε το 2ο Light training) και θα σας βγάλει πόση πρωτείνη να τρώτε ημερησίως σε γραμμάρια την οποία αν την διαιρέσετε δια του 7 θα βρείτε πόσα blocks να τρώτε την ημέρα με ακρίβεια π.χ. 103/7 = 14.5 blocks ενώ το calculator θα σας απαντήσει 15 διότι κάνει στρογγυλοποίηση. Έπειτα χωρίστε τα 15 blocks μέσα στην ημέρα ως εξής πρωινό 4 blocks, δεκατιανό μετά από 4 ωρες 1 block, μεσημεριανό μετά από 2 ώρες 4 blocks, απογευματινό μετά από 4 ωρες 1 block, βραδυνό μετά από 2 ώρες 4 blocks, και προαιρετικά τρώτε και ένα σνακ αργήσετε να κοιμηθήτε με 1 block, το οποίο θα απέχει 4 ωρες από το βραδυνό και ½ ώρα προ του ύπνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS