ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

1,386 προβολές

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣΤα πάντα για τη λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα.

Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα. Έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ιστούς, καθώς και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Αυτά τα μόρια, όπως και άλλα θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητα για διάφορες ζωτικές διαδικασίες, γι ‘αυτό όλα τα άτομα πρέπει να τις ενσωματώσουν στη διατροφή τους. Ομοίως, οι πρωτεΐνες αποτελούνται από δομικές μονάδες που ονομάζονται αμινοξέα. Μερικά από αυτά δεν μπορούν να συντεθούν από ανθρώπους και, για αυτόν τον λόγο, θεωρούνται απαραίτητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα αποκτήσετε παρά μέσω διατροφής.

Όλα σχετικά με τη λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα.

Γενικά, οι πρωτεΐνες είναι μόρια που έχουν 4 βασικά στοιχεία: άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Εκτός από αυτά, μπορεί επίσης να έχουν θείο, σίδηρο, χαλκό ή άλλα ορυκτά. Οι πρωτεΐνες παίζουν θεμελιώδη ρόλο στα ζωντανά όντα, δεδομένου ότι είναι μακροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία τους. Οι λειτουργίες τους είναι ευέλικτες και ποικίλες, με τη βασικότερη από αυτές να βοηθάει στο σχηματισμό ιστών και μυϊκής μάζας. Ωστόσο, δεν έχουν μόνο αυτό το χαρακτηριστικό.

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τις πολλαπλές ενέργειες που έχουν.

Δομή και πλαστικότητα. Μια σημαντική λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα είναι ο σχηματισμός κυτταρικών δομών. Επισκευάζουν τους ιστούς, παρέχουν υποστήριξη και προσδίδουν ελαστικότητα και αντοχή. Υπάρχουν δύο κλασικά παραδείγματα αυτού. Πρώτον, το κολλαγόνο, το οποίο βρίσκεται στα οστά και τους τένοντες. Δεύτερον, η κερατίνη, που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την επίτευξη μυϊκής μάζας.

Λειτουργικός ρόλος. Ορισμένες ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, έχουν πρωτεϊνική φύση. Αυτές οι δύο ορμόνες επιτρέπουν τη ρύθμιση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα. Μια άλλη περίπτωση είναι η καλσιτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό του ασβεστίου. Επιπλέον, υπάρχουν πρωτεΐνες των οποίων η λειτουργία κατευθύνει την κυτταρική διαίρεση και την έκφραση γονιδίων.

Άμυνα. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στη δημιουργία ανοσοσφαιρινών. Αυτά είναι αντισώματα ικανά να προστατεύουν το σώμα από ξένους παράγοντες. Οι βλεννίνες, για παράδειγμα, προστατεύουν τους βλεννογόνους και έχουν μικροβιοκτόνο δράση. Υπάρχει επίσης το ινωδογόνο και η θρομβίνη, που συμβάλλουν στο σχηματισμό θρόμβων αίματος και έτσι αποτρέπουν την αιμορραγία.

Ακόμα μερικές λειτουργίες :

Ομοιόσταση. Οι πρωτεΐνες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν το εσωτερικό περιβάλλον σταθερό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ομοιόσταση. Διασφαλίζει ότι το pH, η οξύτητα και η οσμωτική ισορροπία του σώματος βρίσκονται εντός των φυσιολογικών τιμών ανά πάσα στιγμή.

Ένζυμα. Πολλές πρωτεΐνες είναι ένζυμα, που σημαίνει ότι επιτρέπουν στο σώμα να αντιδρά σε ερεθίσματα με ταχύτερο ρυθμό. Είναι σε θέση να επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία λόγω της ικανότητάς τους να αλληλεπιδρούν με υποστρώματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν ένζυμα που επιτρέπουν την αποδόμηση των τροφίμων, όπως η αμυλάση, η λιπάση και η πρωτεάση.

Μεταφορά: Βοηθούν στη μεταφορά ουσιών σε σωματικά υγρά, όπως οξυγόνο (μέσω αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης) και λιπών (μέσω αποπρωτεϊνών). Σε κυτταρικό επίπεδο, θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι κανάλια και υποδοχείς που επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο ενώσεων μέσω κυτταρικών μεμβρανών.

Αποθεματικό: Οι πρωτεΐνες είναι επίσης μια δεξαμενή ενέργειας σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Αν και δεν είναι βέλτιστο για το σώμα να τις χρησιμοποιεί ως έχει, είναι πιθανό να μην διατίθενται υδατάνθρακες.

Οι διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών.

Τα τρόφιμα που παρέχουν πρωτεΐνες είναι ζωικής και φυτικής προέλευσης, ωστόσο, όλα διαφέρουν στην ποιότητα. Οι ζωικές πηγές έχουν υψηλή βιολογική αξία επειδή περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για το σώμα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πηγές λαχανικών είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όταν καταναλώνετε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, εκτός από τη σόγια, θα πρέπει να προσπαθήσετε να συνδυάσετε τρόφιμα για να επιτύχετε τη βέλτιστη ποιότητα. Διαφορετικά, θα σας λείπουν πάντα ορισμένα βασικά στοιχεία.

Μπορείτε να βρείτε καλές πρωτεΐνες σε :

Κόκκινο και λευκό κρέας

Αυγά

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Όσπρια : ειδικά σόγια, ρεβίθια και φακές

Ξηροί καρποί και σπόροι

Διάφορες έρευνες προτείνουν την κατανάλωση 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο βάρους. Αυτή η απαίτηση ποικίλλει ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον ποσότητα.

Αυτό είναι διαφορετικό στην περίπτωση των αθλητών, καθώς το επίπεδο σωματικής άσκησης είναι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα.

Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για πολλές ζωτικές λειτουργίες. Για το λόγο αυτό, όλα τα άτομα πρέπει να δώσουν προσοχή στην κατανάλωσή τους. Τώρα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πρωτεΐνες καλής ποιότητας μπορούν να ληφθούν μέσω τροφίμων ζωικής προέλευσης. Επομένως, όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή πρέπει να συμβουλευτούν έναν διατροφολόγο.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι σημαντικό να μάθετε για τη λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα. Εξάλλου, αυτά τα μόρια δεν είναι μόνο για την κατασκευή ιστών. Είναι απαραίτητα λόγω της ικανότητάς τους να επηρεάζουν πολλές διαδικασίες στο σώμα. Η υγεία μας εξαρτάται από αυτές, επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να τις ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.

Πηγή : https://meygeia.gr/leitourgia-ton-proteinon-soma

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS