ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ KETTLEBELLS

4 προβολές

kettle-bellsΟφέλη προπόνησης με kettlebells.

Τα οφέλη της προπόνησης με kettlebells ειναι πολλά και ξεπερνούν την καλή φυσική κατάσταση που προσφέρουν σχεδόν όλων των ειδών τα είδη προπόνησης. Είναι κατ’εξοχην ένα είδος άθλησης που συνδέει πνεύμα και σώμα όσο λιγα. Αλλα ας δούμε κάποια από τα οφέλη αναλυτικά. Συνδιασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης

Τα kettlebells συνδιάζουν μοναδικά αερόβια και αναερόβια άσκηση, ειδικά η προπόνηση kettlebell sport. To Kettlebell sport απαιτεί συνεχή παραγωγή δύναμης καθ’όλη τη διάρκεια της άσκησης είναι ενα πραγματικό άθλημα που συνδιάζει ενδυνάμωση και αντοχή, επιτρέποντας έτσι στους αθλούμενους σε ένα σχετικά μικρό διάστημα να έχουν μια πάρα πολύ αποτελεσματική προπόνηση τόσο στην ενδυνάμωση και στην δημιουργία μυών αλλά και στην αντοχή του αθλητή. Φυσικά δεν χρειάζεται καποιος να ασχοληθεί αποκλειστικά με το kettlebell sport καθώς αυτα τα οφέλη μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε Kettlebell HIIT fitness προπονησεις.

Ο μοναδικός συνδιασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης που προσφέρει η προπόνηση με kettlebells επιταχύνει και εντυνει τα οφέλη για τον/ην αθλητή/τρια.

Απαιτούνται μικρής διάρκειας προπονήσεις.
Λόγω του συνδιασμού αερόβιας και αναερόβιας ασκησης, η προπόνηση με kettlebells μπορεί να προσφέρει πολύ σύντομα θεαματικά αποτελέσματα στον αθλούμενο, όποιος και να είναι ο στόχος – είτε είναι ενδυνάμωση, αδυνάτισμα, γενική καλή φυσική κατασταση, ευεξία, κοκ. 3 φορές την εβδομάδα προπόνησης διάρκειας 45-60 λεπτών μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από 3ωρη προπόνηση σε γυμναστήρια με πιο παραδοσιακά βάρη.

Ενας άλλος λόγος που μια σύντομη προπόνηση είναι αρκετή είναι πως οι ασκήσεις των kettlebells γυμνάζουν όλους τους μύες του σώματος και όχι συγκεκριμένους μύες όπως οι ασκήσεις με άλλα ελευθερα βάρη (barbells) ή μπάρα.

Μια 20λεπτη προπόνηση μπορούμε να τη χωρέσουμε και σε πολύ δύσκολα προγράμματα της σύγχρονης ζωής.

Καίνε περισσοτερες θερμίδες από οποιοδήποτε άλλο είδος ασκησης.

Αν και το αδυνάτισμα είναι κατά κύριο λόγο θέμα διατροφής περισσότερο παρά ασκησης, το καψιμο θερμιδων κατα την προπόνηση μπορει να βοηθήσει πολύ όσους θέλουν να αδυνατίσουν ή να διατηρηθούν σε επιθυμητό βάρος. Με kettlebells snatch μπορει κανείς να ‘καψει’ 20.2 θερμίδες ανα λεπτό, δηλαδή 400 θερμίδες το 20λεπτο – κάτι που κατατάσει τα kettlebells πρωτο στη λίστα των αθλημάτων στο κάψιμο θερμιδών, μπροστά από τρέξιμο, κικ-μποξινγκ και κολύμπι. Το μόνο αθλημα που το πλησιάζει είναι το ανηφορικό cross-country skiing με πολύ γρηγορο ρυθμό. Η αιτία για αυτή την απίστευτη απόδοση είναι πως η ασκηση kettlebells snatch ‘δουλευει’ ολο το σωμα και επίσης γινεται αρκετά γρηγορα λογω της διαλειματικής τύπου κινησης.

Καλυτερεύουν τις επιδόσεις σε άλλα αθλήματα και πολεμικές τέχνες.

Τα kettlebells τα χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες αθλητές για ενδυνάμωση και καλυτερευση των επιδόσεων τους. Το kettlebell sport ειδικά, είναι ενα αρκετά απαιτητικό άθλημα που σε αντίθεση με την αρση βαρών δεν απαίτει μόνο δυναμη αλλά και τρομακτική αντοχή, γυμναζοντας όλο το σώμα και την καρδιά. Η εκρηκτική φύση των ασκήσεων και το γεγονός ότι σου μαθαίνουν πως να απορρογάς δυνάμεις εάινι πολύ σημαντικό για αθλλήματα όπως η πάλη, η πυγμαία, το ΜΜΑ, το kick-boxing, και γενικά όλες τις πολεμικές τέχνες. Τα τελευταια χρόνια τα βλεπουμε αναποσπαστο κομματι της προπόνησης των ομάδων μπασκετ του ΝΒΑ, μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων οπως η Τσελσυ και η Λιβερπουλ, αθλητές του στίβου, αλλά και σε ειδικές δυνάμεις του στρατου.

Αυξηση εύρους κίνησης.

Ολοι θέλουμε να κινούμαστε πιο ελευθερα χωρίς αχ και βαχ, σωστα? Ειδικά μετά από κάποια ηλικία νοιωθουμε ολο και μεγαλυτερη δυσκαμψία. Η προπονηση με kettlebells μπορει να βοηθησει να χαλαρωσει το σωμα και να βοηθησει στο ευρος κίνησης και να μειωσει τον κινδυνο τραυματισμού είτε κατα την προπονηση – ή αν παιζετε καποιο αθλημα – είτε στην καθημερινοτητα μας, ακομα και αν κατα το πλείστο είμαστε καθισμένοι/ες μπροστά σε μια οθόνη.

Βοηθούν στη λειτουργική αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων και τραυματισμών.

Ενα απο τα βασικότερα πλεονεκτήματα της προπονησης με ΚΒ ειναι οτι κινητοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος συγχρόνως και όχι κάποιος μυς μεμονωμένα με αποτέλεσμα να επτυγχανεται καλύτερη λειτουργική αποκατασταση. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην δυνατότητα εκτέλεσης βαλλιστικών κινήσεων, στην εμβιομηχανική κατασκευή των ΚΒ όπου η λαβή μετατοίζει το κέντρο βάρους των ΚΒ και στον τρόπο εκτέλεσης.

Αναλυτικότερα, λαβή του ΚΒ, σε αντίθση με τους απλούς αλτήρες, επιτρέπει στον αθλητή να ταλαντεύσει το βαρος των ΚΒ μέσω κίνησης καμπύλου τόξου και η φόρτιση που δέχεται ο καρπός, ο ώμος, τα κάτω άκρα και ο κορμός είναι ευθύγραμμη.

Η άσκηση με ΚΒ ενδείκνυται σε κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο ώμος του κολυμβητή, τα κατάγματα κλείδας, οι επικονδυλίτιδες, οι κακώσεις του έσω πλαγίου συνδέσμου του αγκώνα, τα κατάγματα ωλεκράνου, το συνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τα καταγματα Colles και οστών της άκρας χείρας.

Είναι το ιδανικό εργαλείο fitness για πληρη ‘μεταμορφωση σωματος’ (body transformation).

Βοηθούν στα μυοσκελετικά προβληματα της σπονδυλικής στήλης.

Τα kettlebells μπορούν να κάνουν θαύματα σε πόνους και προβλήματα της σπονδυλικής στήλης αρκεί να εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις. Για αυτό είναι πολυ σημαντικό να τα μάθετε σωστα από την αρχή.
Η ενίσχυση των μυών της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Τα kettlebell είναι εκπαίδευση αντίστασης που ενισχύει τη σπονδυλική στήλη και προσφέρουνε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό είδος της άσκησης για την αύξηση της λειτουργικής δύναμης, βαλλιστικής δύναμης, αντοχή, και την ευελιξία σε ολόκληρο το σώμα, ειδικά στους σκελετικούς μύες και στον κορμό.

Καταλληλα για τις γυναίκες.

Τα kettlebells αν και θεωρείται κατα κύριο λόγο εργαλείο εκγυμνασης περισσότερο για άνδρες καθώς δεν δημιουργεί αυξηση όγκου, αλλα αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης ειναι ιδανικά για όσους θέλουν ενα γραμμωμενο και γυμνασμένο σωμα, αντρες και γυναίκες, χωρίς να αυξησουν τον ογκο τους.

Καταλληλο για όλες τις ηλικίες.

Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για το πότε να ξεκινήσει ή πότε να σταματήσει κανείς να αθλείται με ΚΒ. Υπάρχουν αγώνες παίδων με παιδιά που από 6-7 ετών αλλά και βετεράνων που μπορεί να είναι και 80 ετών…

Η αίσθηση ότι κάνουμε κάτι τόσο ευεργετικό για τον εαυτό μας και συγχρόνως νοιωθουμε όλο και καλύτεροι και πιο δυνατοί, μας προσφέρει έντονη ευεξία.

Βελτίωση ισορροπίας.

Αν και όταν μιλάμε για ισοροπία στο μυαλό μας μάλλον θα έρθει η εικόνα μιας μπαλαρίνας παρά μιας αθλήτριας ΚΒ, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Παντοβα στην Ιταλία με χορευτές του μπαλέτου έδειξε πως εκείνοι που ακολούθησαν ένα βασικό πρωτοκολο εγκύμνασης με ΚΒ για τρεις μήνες είχαν καλύτερη ισοροπία, ικανότητα άλματος και η καρδιά τους δεχόταν λιγότερη πίεση. Και αν βοηθάει τις μπαλαρίνες, σκεφτείτε τι θα μπορει να κάνει για την στάση του σώματος και την ισοροπία των περισσότερων από εμάς που καθόμαστε μπροστά σε εναν υπολογιστή με τις ώρες…

Καλύτερη ισορrοπία σημαίνει καλύτερος συχρονισμός κινήσεων, καλύτερη στάση του σωματος και αποφυγή ατυχημάτων σε όλες τις ηλικίες

Αυξηση υπομονετικότητας.

Αλλά η αντοχή είναι κυρίως πνευματική κατάσταση που με την σειρά της αυξάνει την υπομονετικότητα. Η περισσότερη υπομονή σημαίνει μείωση του στρες που είναι και ένας από τους βασικότερους παράγοντες ασθενειών. Επίσης το μειωμένο στρες και η αυξημένη υπομονή έχουν δείξει πως οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καλυτέρευση αυτοσυγκέντρωσης.

Η άσκηση με ΚΒ απαιτεί πάρα πολύ αυτοσυγκέντρωση. Είτε αν κάνουμε προπόνηση απλής ενδυνάμωσης, φιτνες ή απαιτητική προπόνηση σπόρ, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στην κάθε άρση, να εκτελεστεί σωστά η τεχνική ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη επανάληψη, να ολοκληρώσουμε το σέτ ή τον απαιτούμενο χρόνο αλλά, να μην τραυματιστούμε και να γυμναστούμε σωστά.

Στην προπόνηση με ΚΒ η τεχνική παίζει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, και για αυτό απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση. Αυτήν την ικανότητα συγκέντωσης θα την δείτε να μεταφέρεται και σε άλλους τομείς στην ζωή σας, για παράδειγμα στην εργασία και θα δείτε αυξηση της παραγωγικότητάς σας και την οργάνωση του χρόνου σας.

Χτίσιμο αυτοπεποίθησης.

Η όψη ενός αθλητή με ΚΒ είναι αρκετά εντυπωσιακή. Πόσο μάλλον η αίσθηση του ίδιου του αθλητή. Στην εισαγωγή του άρθρου μίλησα για το πόσο με συνεπήρε η πρώτη μου επαφή με τα ΚΒ και πως η αίσθηση αυτή του ότι σηκώνω το βάρος από το έδαφος και το ταλαντεύω πάνω από το κεφάλι μου με έκανε να αισθάνομαι πιο δυνατή. Ακόμα και από τις πρώτες λίγες επαναλήψεις. Αν είστε σταθεροί στην προπόνηση σας (π.χ 3 χ 45λεπτα/εβδομαδα) θα δείτε πολύ γρήγορα πρόοδο και αυτό θα σας ενθουσιάσει -οποιο στόχο και να έχετε, είτε να αδυνατίσετε, να αποκτίσετε γράμμωση, να μειωσετε το αγχος, να αυξήσετε τη δυναμή σας κοκ.

Πόσο μάλλον όταν η πρόοδος του αθλητή είναι μετρήσιμη. Μέρα με την μέρα οι επαναλήψεις γίνονται με γρηγορότερο ρυθμό, ο χρόνος των σετ μεγαλώνει αλλά και το βάρος του ΚΒ. Η προπόνηση με ΚΒ μας δίνει το κίνητρο να είμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη φορά και μας δίνει την αισθηση πως δεν υπάρχει στόχος που δεν μπορούμε να μην καταρίψουμε, αρκεί να εχουμε υπομονη, μεθοδικότητα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Μας προσφέρει την δυνατότητα συνεχιζόμενης χωρίς περιορισμό αυτοβελτίωσης. Και πάλι αυτή η αίσθηση μεταφέρεται εκτός προπονητικού χώρου.Μας κάνει να νοιώθουμε έτοιμους για οποιαδήποτε πρόκληση συναντήσουμε

Και χρησιμοποιώ τις λέξεις ‘προπόνηση’ και ‘αθλητή’ είτε κάνει κανείς αθλητική αγωνιστική προπόνηση, είτε fitness. Η αισθηση της ασκησης με ΚΒ μας κανει όλους αθλητες.

Αύξηση αντοχής.

Το ΚΒ είναι κατά κύριο λόγο άθλημα δύναμης αντοχής. Αν μου επιτρέπεται θα έλεγα ενδυναμωσης της αντοχής. Γιατί άν καποιος μπορεί να σηκώνει 2χ16 ή 2χ20 ή 2χ24 κιλά για 10 λεπτά ή να παίρνει μέρος σε μαραθωνίους αρσης (ναι διοργανωνονται και αγωνες kettlebell sport marathon) είναι λίγα τα πράγματα που δεν θα μπορεί να ανεχτεί στην καθημερινότητα του. Από προσωπική εμπειρία έχω δει μεγάλη διαφορά σε πολυάσχολες μέρες με πολλές ώρες εργασίας γιατί η αντοχή μου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα.

Είναι διασκεδαστική προπόνηση.

Η προπόνηση με ΚΒ μπορεί να είναι πολύ δημιουργική, με πολλές εναλλαγές και διασκεδαστική. Μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο γυμναστήριο, ή μπροστα στην θάλασσα. Η μπορεί να έχετε μια σταθερή προπόνηση πιο μακροχρονων σετ που να λειτουργουν και ως διαλογισμός…Μπορείτε να την κάνετε μόνος/η σας ή με ομάδα.

Υπάρχει πραγματικά κάτι μαγικό στην προπόνηση με ΚΒ όταν καποιος μάθει την τεχνική και εκτελεί σωστά τις ασκήσεις.

Πηγή : https://kettlebellpeople.com/ofeli-kettlebells/

Δείτε και αυτό το άρθρο για την ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. https://diatrofika.eu/6-οφελη-τησ-αεροβιασ-ασκησησ

1 Σχόλιο. Leave new

  • Damianos
    18/12/2021 11:21

    Τα kettlebells δημιουργούν αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης και ειναι ιδανικά για όσους θέλουν ενα γραμμωμενο και γυμνασμένο σωμα, χωρίς να αυξησουν τον ογκο τους.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS