ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΤΡΟΦΩΝ

1,683 προβολές

koresmosΤο αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού επηρεάζεται από τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη και όχι μόνο από αυτά αλλά και από μη θερμιδογόνα συστατικά όπως η περιεκτηκότητα των τροφών σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά που παίζουν όμως τον σημαντικότερο ρόλο και είναι ικανά να αυξήσουν σημαντικά το αίσθημα του κορεσμού είναι, το βάρος ή o όγκος που καταλαμβάνει ένα τρόφιμο, η ποσότητα της πρωτεΐνης καθώς και των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό.

Η πιο σημαντική αιτία για να επέλθει κορεσμός λοιπόν φαίνεται πως είναι οι πρωτεΐνες οι οποίες έχουν την υψηλότερη δύναμη κορεσμού, μετά είναι το βάρος ή ο όγκος των τροφίμων που οφείλεται κυρίως στην περιεκτηκότητά τους σε νερό, ανεξάρτητα την περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά συστατικά και τέλος σημαντικό ρόλο έχει και η ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχει το τρόφιμο. Με αυτές τις γνώσεις και με την βοήθεια μιάς μαθηματικής εξίσωσης μπορούμε να αξιολογήσουμε τα γεύματά μας ως προς την ικανότητα του κορεσμού που έχουν. Ο μαθηματικός τύπος είναι ο εξής : 
((Βάρος τροφής / Θερμίδες τροφής) Χ 4 + (γρ. πρωτείνων + γρ. Φυτ. ινών)

Μας ενδιαφέρουν τροφές που στα 100 γρ. έχουν σκόρ κορεσμού άνω του 30. Στον παρακάτω πίνακα έχουν ταξινομηθεί κατά φθίνουσα σειρά οι τροφές με το υψηλότερο σκόρ κορεσμού. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται βρασμένα λαχανικά και όσπρια ακολουθούν πρωτεινούχες τροφές με πρωτείνη άνω των 30 γρ. ανα 100 γρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS