ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CROSSFIT;

1,315 προβολές

CROSSFITΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CROSSFIT;

To Crossfit είναι μια μέθοδος προπόνησης με απαιτητικές πολυαρθρικές κινήσεις εκτελεσμένες σε υψηλή ένταση. Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος προπόνησης των τελευταίων ετών. Στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική, αποτελεί το βασικό πρόγραμμα προπόνησης σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, την πυροσβεστική και σε υψηλού επιπέδου αθλητές, που θέλουν να φτάσουν τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη και ισχύ τους στο μέγιστο.

Ποιές είναι οι βασικές ασκήσεις του crossfit;

Το πλούσιο ασκησιολόγιο του Crossfit δεν εκτελείται σε στατικά μηχανήματα γυμναστηρίων. Οι ασκήσεις μιμούνται καθημερινές, λειτουργικές κινήσεις, καθώς και ασκήσεις που χρησιμοποιούνται σε αθλήματα όπως η ενόργανη, η άρση βαρών, ο στίβος. Απλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος (κάμψεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι, έλξεις) και ασκήσεις όπως τα ημικαθίσματα, οι πιέσεις πάγκου, οι άρσεις θανάτου, συνδυάζονται κατάλληλα με ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής. Χρησιμοποιούνται επίσης, μέθοδοι αερόβιας (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, ελλειπτικό, κωπηλασία, εσκαλιέρα) και αναερόβιας μορφής, (άλματα πάνω από εμπόδια, άλματα βάθους, σχοινάκι, ενδυνάμωσης). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την εκτέλεση του ασκησιολογίου και συνολικά όλου του προγράμματος, διότι όλες αυτές οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται με σωστή τεχνική και σε υψηλή ένταση.

Ποια όργανα χρησιμοποιούνται στο Crossfit;

Η μέθοδος προπόνησης του Crossfit περιέχει ασκήσεις με το βάρος του σώματος ως αντίσταση και τη χρήση μικρο-οργάνων όπως μονόζυγα, πολύζυγα, κουτιά, σκάλες, μπάρες, kettlebells, medicineballs, ιμάντες, κρίκους, ropes, σχοινάκια, λάστιχα, βαράκια και ένα μεγάλο χώρο για άρσεις, ρίψεις, ημικαθίσματα, προβολές, τρέξιμο, σπριντ, άλματα και σκαρφάλωμα.

Ποιος μπορεί να προπονηθεί με τη μέθοδο Crossfit;

Οι προπονήσεις του Crossfit έχουν διάφορα επίπεδα (αρχάριο, μεσαίο, υψηλό), επιτρέποντας σε άτομα διαφορετικού επιπέδου φυσικής κατάστασης και εμπειρίας να συμμετέχουν. Το ασκησιολόγιο μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου. Έτσι σε αρχάριο επίπεδο, δίνεται μεγάλη προσοχή στη σωστή τεχνική εκτέλεση του ασκησιολογίου, το οποίο επιπρόσθετα και βασικά ενδυναμώνει κύριες μυϊκές ομάδες για να μπορεί να συνεχιστεί η ενασχόληση με το Crossfitμε ασφάλεια. Από κάποιο σημείο και μετά, όλοι μπορούν να εκτελέσουν το ίδιο πρόγραμμα, προσαρμόζοντας απλά την επιβάρυνση και την ένταση ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος γίνεται με σεβασμό στις προπονητικές αρχές

1.Αρχή της καλύτερης δυνατής ποιοτικής εκτέλεσης
2.Αρχή της αποτελεσματικής επιβάρυνσης
3.Αρχή της προοδευτικής αύξησης της επιβάρυνσης
4.Αρχή της εναλλαγής της επιβάρυνσης
5.Αρχή της επανάληψης και της διάρκειας
6.Αρχή της ειδίκευσης και εξατομίκευσης
7.Αρχήτου μακροχρόνιου προγραμματισμού
8.Αρχή της αλληλεπίδρασης των περιεχόμενων της προπόνησης
9.Αρχή της περιοδικότητας της προπόνησης

Τα οφέλη του Crossfit και τι προσφέρει

Με το σεβασμό στις παραπάνω αρχές στο Crossfit, εξασφαλίζεται ένα πρόγραμμα αρκετά απαιτητικό για να προκαλεί ευχαρίστηση και να σχετίζεται με θετικές αλλαγές στην ψυχική διάθεση των ασκούμενων. Στην αρχή και για τους αρχάριους, κάθε άσκηση οφείλει να είναι κατάλληλη, η ένταση της αυτοελεγχόμενη και να εκτελείται σε κατάλληλο περιβάλλον και σταθερές συνθήκες. Σταδιακά η προπονητική διαδικασία παράγει ένα κλίμα ελάχιστου ανταγωνισμού, με εύκολες και επαναλήψιμες δεξιότητες. Μέχρι να φθάσει στα πολύπλοκα και αγωνιστικά πρωτόκολλα. Όσο θετικότερα συναισθήματα και ευχαρίστηση προσλαμβάνουν οι ασκούμενοι από την άσκηση με το Crossfit, τόσο καλύτερα παρακινούνται, αφοσιώνονται, επιμένουν και δεσμεύονται, για να συνεχίσουν να προσπαθούν και να ασκούνται.

Να ξεκινήσω crossfit;

Χωρίς ενδοιασμό ο καθένας που θέλει να ακολουθήσει τη μέθοδο προπόνησης Crossfitμπορεί να ξεκινήσει και να ευεργετηθεί από τα άμεσα αποτελέσματα που θα του προσφέρει η προπόνηση Crossift. Μπορεί να ξεκινήσει με την πιο απλή μορφή τoυ και καθώς προπονείται να δυσκολεύει την ένταση ή και το είδος των ασκήσεων. Επίσης ο συνδυασμός μυϊκής ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης το κατατάσσει στις καλύτερες και αποδοτικότερες μεθόδους προπόνησης.

Tip : Το Crossfit είναι ένα πρόγραμμα άσκησης που προσφέρει χαρά, ζωντάνια, ευχαρίστηση και περηφάνια. Λόγω του δυναμισμού του ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος. Αυτό όμως δεν πρέπει να παρασύρει τους ασκούμενους σε υπερβολές και την αύξηση των πιθανοτήτων για τραυματισμό.

ΠΗΓΗ : https://www.fitpal.gr/blog/ti-einai-crossfit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS