ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

ladi-karιdasΤο λάδι καρύδας είναι το πιο φιλικό λάδι για απώλεια βάρους στον κόσμο. Περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων με πανίσχυρη επίδραση στον μεταβολισμό. Αρκετές μελέτες δείχνουν πως απλά προσθέτοντας λάδι καρύδας στην διατροφή, μπορείτε να χάσετε λίπος, ειδικά το «επικίνδυνο» λίπος που βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό το άρθρο εξηγεί πως μπορεί το λάδι καρύδας να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και κοιλιακό λίπος.

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας – λιπαρά οξέα που δίνουν ώθηση στον μεταβολισμό. Το λάδι καρύδας είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα λίπη στην διατροφή. Ενώ οι περισσότερες τροφές περιέχουν κυρίως λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, το λάδι καρύδας αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας.

Το ζήτημα με αυτά τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας είναι ότι μεταβολίζονται διαφορετικά από αυτά της μακράς αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας στέλνονται από τον πεπτικό σωλήνα κατευθείαν στο συκώτι, όπου είτε χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια ή μετατρέπονται σε κετόνες. Αυτά τα λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά από επιληπτικούς ασθενείς που ακολούθουν μια κετογονική διατροφή, ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα κετόνων κι έτσι, παράλληλα, επιτρέπεται η κατανάλωση λίγων περισσότερων υδατανθράκων στην διατροφή τους.

Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία από μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας αποθηκεύονται λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα λίπη. Σε μια μελέτη, έκαναν υπερτροφία σε ποντίκια με λιπαρά μεσης αλυσίδας από την μια και με λιπαρά μακράς αλυσίδας από την άλλη. Τα ποντίκια που τράφηκαν με λιπαρά μέσης αλυσίδας πήραν 20% λιγότερο βάρος και 23% λιγότερο σωματικό λίπος.

Συμπέρασμα : Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, τα οποία είναι λιπαρά οξέα που μεταβολίζονται διαφορετικά από τα περισσότερα άλλα λιπαρά, γεγονός που έχει ωφέλιμες επιδράσεις στον μεταβολισμό.

Πώς το λάδι καρύδας μπορεί να δώσει ώθηση στον μεταβολισμό, κάνοντάς σας να καίτε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση χαλάρωσης.
Μια θερμίδα δεν είναι μια θερμίδα. Διαφορετικές τροφές και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά ακολούθουν διαφορετικές μεταβολικές διαδρομές. Οι διάφοροι τύποι τροφών που τρώμε μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στις ορμόνες μας και στην μεταβολική μας υγεία. Κάποιες διαδρομές του μεταβολισμού είναι πιο αποτελεσματικές από τις άλλες και κάποιες τροφές απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την χώνεψη και τον μεταβολισμό τους.

Μια σημαντική ιδιότητα του λαδιού καρύδας είναι ότι είναι «θερμογενετικό»- τρώγοντας το τείνει να αυξάνεται η ενεργειακή δαπάνη (κάψιμο λίπους) σε σύγκριση με το ίδιο ποσό θερμίδων από άλλα λίπη. Σε μια μελέτη, 15-30 γρ. (1-2 κουταλιές σούπας) από λιπαρά μέσης αλυσίδας την ημέρα αύξησαν την ενεργειακή δαπάνη κατά 5%, το οποίο αθροίζεται σε περίπου 120 θερμίδες την ημέρα.

Αρκετές άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα. Όταν οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα λιπαρά που τρώνε με λιπαρά μέσης αλυσίδας (Medium Cain Fats, MCT) , καίνε περισσότερες θερμίδες. Επομένως μια θερμίδα από λάδι καρύδας ΔΕΝ είναι ίδια με μια θερμίδα από ελαιόλαδο ή βούτυρο (παρόλο που και αυτά τα λίπη είναι επίσης υγιεινά).

Συμπέρασμα : Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα τριγλυκεριδια μέσης αλυσίδας μπορούν να δώσουν ωθηση στον μεταβολισμό. Μια μελέτη έδειξε πως αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη κατά 120 θερμίδες την ημέρα.

Το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την όρεξη, κάνοντας σας να τρώτε λιγότερο χωρίς προσπάθεια.
«Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες, εισερχόμενες και εξερχόμενες». Αν και νομίζω ότι αυτό είναι μια υπεραπλούστευση, είναι κατά κύριο λόγο αλήθεια. Αν το σώμα σας δαπανεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από όση παίρνει, τότε θα χάσετε λίπος. Αλλά ακόμη κι αν είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα για να χάσουμε βάρος, αυτό δεν σημαίνει ότι οι θερμίδες είναι κάτι που χρειάζεται να μετράμε ή συνειδητά να τις έχουμε στο νου μας.

Οι άνθρωποι στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι πάρα πολύ ικανοί να παραμένουν λεπτοί και υγιείς. Η επιδημία της παχυσαρκίας δεν είχε αρχίσει μέχρι το 1980, και αν πάμε πίσω στην εποχή εκείνη, δεν ξέραμε καν τι είναι θερμίδα.

Ο,τιδήποτε μας μειώνει την όρεξη μας κάνει να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτόμαστε. Από ότι φαίνεται το λάδι καρύδας έχει αυτή την επίδραση.

Πολλές μελέτες στα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας δείχνουν ότι, συγκριτικά με τις ίδιες θερμίδες από άλλα λίπη, αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και οδηγούν σε μια αυτόματη μείωση των εισερχόμενων θερμίδων.

Αυτό μπορεί να συσχετίζεται με τον τρόπο που μεταβολίζονται αυτά τα λίπη. Είναι γνωστό ότι οι κετόνες (που το συκώτι παράγει όταν τρώμε λάδι καρύδας) μπορούν να έχουν ισχυρότατη επίδραση στην μείωση της όρεξης. Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός, δουλεύει. Σε μια μελέτη 6 υγιών ανδρών, το να τρώνε υψηλές ποσότητες λιπαρών μέσης αλυσίδας τους οδήγησε αυτόματα να τρώνε 256 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Σε μια άλλη μελέτη 14 υγιών ανδρών, όσοι έτρωγαν λιπαρά μέσης αλυσίδας στο πρωινό έτρωγαν σημαντικά λιγότερες θερμίδες στο γεύμα. Οπότε… το λάδι καρύδας προάγει το κάψιμο λίπους (αυξάνει τις εξερχόμενες θερμίδες) και επίσης μειώνει την όρεξη (μειώνει τις εισερχόμενες θερμίδες).

Συμπέρασμα : Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προσθέτουν στην διατροφή τους λιπαρά μέσης αλυσίδας έχουν μειωμένη όρεξη και τρώνε αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

Το λάδι καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, ειδικά το «επικίνδυνο» σπλαχνικό λίπος.
Εφόσον το λάδι καρύδας μπορεί να δώσει ώθηση στον μεταβολισμό και να μειώσει την όρεξη, τότε θα πρέπει να σας βοηθά να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα. Πράγματι, υπάρχουν αρκετές μελέτες που το υποστηρίζουν αυτό.

Σε μια μελέτη, δόθηκαν σε 40 γυναίκες 30 γρ. (2 κουταλιές σούπας) λιπαρών είτε από λάδι καρύδας είτε από λάδι σόγιας για 28 ημέρες. Τους δόθηκε η οδηγία να τρώνε λιγότερες θερμίδες και να περιπατάνε καθημερινά.

Ιδού τα αποτελέσματα : Και οι δυο ομάδες έχασαν βάρος (περίπου 1 κιλό). Όμως, μόνο η ομάδα που έτρωγε λάδι καρύδας μείωσε την περιφέρεια της μέσης (κοιλιακό λίπος) ενώ η ομάδα που έτρωγε λάδι σόγιας είχε μια μικρή αύξηση στο κοιλιακό λίπος. Σε αυτή την μελέτη, η ομάδα που έτρωγε λάδι καρύδας συγκρινόμενη με την ομάδα που έτρωγε λάδι σόγιας δεν έχασε συνολικά διαφορετικό βάρος, σημείωσε όμως σημαντική μείωση στο κοιλιακο λίπος.

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε σε παχύσαρκους άνδρες, με 30 γρ. λάδι καρύδας για 4 εβδομάδες μειώθηκε η περιφέρεια της μέσης τους κατά 2,86 εκατοστά.

Υπάρχουν ακόμη και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα λιπαρά μέσης αλυσίδας οδηγούν σε απώλεια βάρους, μείωση περιφέρειας της μέσης και διάφορες βελτιώσεις της μεταβολικής υγείας. Η επίδραση του λαδιού καρύδας στην απώλεια βάρους φαίνεται να είναι ήπια, εκτός από αυτήν του κοιλιακού λίπους. Το κοιλιακό λίπος, που λέγεται και σπλαχνικό λίπος, είναι το λίπος που τείνει να εγκαθίσταται γύρω από τα όργανα και να προκαλεί φλεγμονή, διαβήτη και καρδιακή νόσο. Οποιαδήποτε μείωση στο κοιλιακό λίπος είναι πολύ πιθανό να έχει θετική επίδραση στην μεταβολική υγεία, την μακροζωΐα και την δραστική μείωση του κίνδυνου χρόνιας ασθένειας.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι αυτό που λέμε “δραματικά”, αλλά αν αναλογιστείτε ότι όλο κι όλο αυτό που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί είναι να να προσθεσουν λάδι καρύδας στην διατροφή τους, είναι ιδιαιτερως σημαντικά. Σε συνδυασμό με άλλες αποδεδειγμένες στρατηγικές απώλειας βάρους (όπως μείωση υδατανθράκων) όλα αυτά μαζί μπορούν να αθροιστούν σε κάτι σημαντικό.

Επομένως, το λάδι καρύδας μπορεί να υποστηρίξει μια υγιεινή διατροφή απώλειας βάρους, βασισμένη σε πραγματικό φαγητό, αλλά μην περιμένετε να κάνει θαύματα από μονή της.

Συμπέρασμα : Το να τρως λάδι καρύδας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην μείωση του λίπους μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, το οποίο είναι κατά πολύ συνδεδεμένο με ασθένεια.

Και τι γίνεται με τις θερμίδες;
Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το λάδι καρύδας είναι λίπος. Το λίπος έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο… και το λάδι καρύδας δεν αποτελεί εξαίρεση. Επομένως, αν τρώτε ένα συγκεκριμένο ποσό θερμίδων και μετά προσθέσετε λάδι καρύδας από πάνω, τότε το πιθανότερο είναι να πάρετε βάρος και όχι να χάσετε.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μετράνε θερμίδες ούτε τρώνε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μέρα. Στην περίπτωση αυτή, το να προσθέσετε λάδι καρύδας στην διατροφή σας, θα μειώσει την όρεξη σας και πιθανά θα σας κάνει να τρώτε λιγότερο από τα αλλά τρόφιμα που θα τρώγατε. Οπότε στην πραγματικότητα δε πρόκειται για επιπλέον θερμίδες από λίπος στην διατροφή αλλά για αντικατάσταση από το λάδι καρύδας μερικών από τα αλλά λιπαρά.

Είναι επίσης σημαντικό να μην το παρακάνετε και να νομίζετε ότι χρειάζεται να προσθέσετε τόνους λάδι καρύδας στην διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη της. Οι παραπάνω μελέτες χρησιμοποιούν 30 γρ. την ημέρα, που ισοδυναμεί με 2 κουταλιές της σούπας.

Πηγή : https://fithabits.gr/blog/articles/5b9f6657dcf7ca0024a728be/λάδι-καρύδας-για-απώλεια-λίπους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

LATEST E-MAGAZINES

E-BOOKS